navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[07 Юли 2008]

БАЛКАНИТЕ НА ЕДНА СЦЕНА, ОБЕДИНЕНИ ОТ ИЗКУСТВОТО


Виж снимката в максимален размер

От днес Кърджали е домакин на 6-то издание на Балканския фестивал на турския фолклор “Кърджали 2008”. Организатор е читалище “Юмер Лютви” – Кърджали с финансовата подкрепа на 7-те общини от региона. Преди официалното откриване участниците от България, Македония, Турция и Гърция дефилираха по централната улица на областния град от Дома на културата до театър “Димитър Димов”. В непринудена атмосфера музиканти от Кърджали и Македония организираха надсвирване за публиката.
Под жаркото юлско слънце, малко след 10,30 часа пред театър “Димитър Димов” Кърджали започна официалното откриване на 6-тия Балкански фестивал.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички участници и гости и им пожела здраве и нови успехи.
“ Една от най-истинските форми за осъществяването на човека е културата на един народ. Културата е единствената сфера, в която стойностите не се мерят с големината на държавата, с броя на населението, а с реалните стойности на духовното извисяване на хората. В тази връзка фолклорното изкуство на една страна е най-дълбокия и здрав корен, от който тръгват всички духовни достижения.
Живеем във време на очаквани промени и с надеждата, че най-после общочовешките ценности ще се окажат над дребните страсти. Във всички тези стремежи на човешката цивилизация основна движеща сила е толерантността. И това е защото небето над нас и земята ,на която живеем са общи.
Тук на Балканите живеят хора от различни националности, етноси и религии. В този смисъл аз виждам нашият фестивал като едно послание на толерантност. Искрено вярвам, че заедно ще успеем да превърнем различията между нас не в мотив за противопоставяне и отдалечаване, а в повод за истинско човешко и междудържавно разбирателство, скрепено с магията на изкуството. Добре дошли приятели! Кърджали е бил и ще бъде отворен град за всички, които носят в себе си духа на разбирателството, толерантността и човеколюбието”, заяви в словото си кметът на Кърджали.
Форумът продължи с изпълнения на 8-те фолклорни състава от Гърция, Турция, Македония и България на сцената пред театъра в Кърджали. Първи пред публиката се представи Фолклорният ансамбъл при Дома на културата -Кърджали ,после на сцената излязоха гостите от Турция.
Днес концертни програми ще бъдат изнесени в Джебел от 14,00 часа и в Крумовград от 17,00 часа. Шестият Балкански фестивал “Кърджали 2008” ще продължи до 10 юли с участия в останалите общински центрове . Гала - концертът ще се състои на 9 юли -сряда от 18 часа в Кърджали.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.