navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[05 Юли 2010]

КЪРДЖАЛИ СТАВА БАЛКАНСКА СТОЛИЦА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА


Виж снимката в максимален размер

Днес в Кърджали бе открит Седмия Балкански фестивал на турския фолклор „Кърджали 2010”. Той се организира от Народно читалище „Юмер Лютфи 1993” със съдействието и финансовата подкрепа на всички общини от областта. В тазгодишното издание на фестивала участие вземат фолклорни групи от Турция, Гърция, Македония, Румъния и България с над 150 самодейци.
Фестивалът беше открит в 11 часа в Градската градина пред Паметника на освободителите от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, където гостуващите състави представиха кратки програми. Ето какво каза при откриването кърджалийския градоначалник, който е и председател на организационния комитет:
“Тук на Балканите при нас са събрани хора от различни националности, етноси и религии. В този смисъл аз виждам нашия фестивал като едно послание за толерантност и затова искрено вярвам, че всички заедно ще успеем да превърнем различията между нас не в мотив за противопоставяне и отдалечаване, а в повод за истинско човешко и междудържавно разбирателство, скрепено чрез магията на изкуството. Добре дошли приятели! Добре дошли, уважаеми гости! Кърджали е бил и ще бъде отворен град за всички, които носят със себе си духа на разбирателството, толерантността и човеколюбието. Пожелавам успешно представяне на всички участници и весело пребиваване в нашия град. Обявявам седмият балкански фестивал на турският фолклор Кърджали-2010 за открит. На добър час!”
Пред кърджалийци фолклорните състави от Балканските страни представиха свои танци. Бърза анкета сред участниците показа, че за пореден път изкуството, фолклора, колоритните носии и темпераментните реакции на публиката по-скоро сближават хората на Балканите, че те са мостът към обединяване на общностите в различните държави. Това от самосебе си налагащо се внушение бе демонстрирано и от еднаквото или много сходното звучение на музаката, под звуците на която се вихриха танците.
През следващите дни фолклорните състави от Балканските страни ще изнесат свои програми в общините на Кърджалийската област, а организаторите на Седмия Балкански фестивал на турския фолклор “Кърджали 2010” канят гостите и жителите на града на ГАЛА – КОНЦЕРТ с участието на фолклорни групи от България, Турция, Македония и Румъния, който ще се състои на 7 юли /сряда/ от 19,00 часа в градската градина пред паметника на освободителите.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.