navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[12 Юни 2013]

Читалище “Юмер Лютфи”чества двадесет години от възкръсването си


Виж снимката в максимален размер

Двадесет години от възраждането си навършва на 25 юни народно читалище “Юмер Лютфи 1993” в Кърджали. Духовното средище е възродено през 1993 г. от група ентусиасти. Сред тях са писателят Мюмюн Тахир, който става и първи председател,Сабри Алагьоз, театралът Нуредин Мехмед, Мюзеки Ахмед,писателят Дурхан Али и Емин Идриз,който е бил председател до 1960 г.когато е прекасната дейността на читалището.

Средището за турска култура и изкуство в Кърджали има богата история. Първоначално то възниква в началото на четиридесетте години на миналия век като читалище с името “Йълдъз”/Звезда/. През 1945 г. то е преименувано на “Юмер Лютфи” в памет на загиналия на фронта за България кърджалиец. Самият той , преди да се включи в армията е бил член на “Йърдъз”.

Днес председател на читалището е бизнесменът Сейхан Мехмед. Секретар и двигател от неговото създаване е Мюзеки Ахмед. Въпреки превратностите през годините на демократичен преход, той съумява да поддържа духа в кулртурното средище. Бил е уволняван, на трудовата борса, в немилост, но е работил за запазването на турската култура и изкуство.

За Кърджали бг вести Мюзеки Ахмед споделя, че основната цел на учредителите на читалището е да се съхранят традициите на населението в Източните Родопи в техния автентичен вид. Това ги прави ценени от турската общност, както в България, така и по света.Затова са създадени фолклорни групи, оркестър, библиотека. Лицето на читалището е ансамбъл “Кърджали”, който има над 60 участия в международни фестивали извън страната. Носител е на много отличия за автентичен фолклор.

Читалището е организатор на Балканския фестивал на турския фолклор. Проведени са 8 издания. Уникалното е, че ансамблите гостуват на всички седем общини в областта, а не играят само на кърджалийска сцена. До преди четири години освен от общините,фестивалът се подпомага финансово и от Министерството на културата. Държавните средства секват при министър Вежди Рашидов.

Читалище “Юмер Лютфи” е съорганизатор на националния етнофестивал за 5 път. Той възниква като преглед на художествената самодейност в областта, но с помощта на кмета на Кърджали Хасан Азис става национален. Двата фестивала са включени в Националния календар на министерството на културата.

Читалището не пропуска участия в концерти за Националния празник Трети март, за пролетни и религиозни празници. Последните две години с Дружеството за турска култура и изкуство се отбелязва Деня на майчиния език ,както и чествания в Република Турция Ден на детето.

В момента в трите ансамбъла, разделени по възрастови групи играят над 100самодейци. Всяка вечер те репетират. Към читалището е и единствения оркестър за турски песни.

През 2003 г. когато се създава турския музикално-драматичен театър “Кадрие Лятифова “ в Кърджали много кадри на читалище “Юмер Лютфи” са привлечени на професионалната сцена. Други пък отиват да работят по общините и да предават натрупания опит.

Към читалището е основан и литературния клуб “Реджеб Кюпчю”. В него членуват 45 писатели и поети.Негов председател е писателят Дурхан Али. Организират се литературни четения, представят се книги. В продължение на пет години се провеждат Балкански писателски срещи. Съдейства Съюзът на българските писатели. Напоследък поради липсата на средства, форматът им е по -малък.

Библиотеката на читалището вече разполага с 10 000 тома. Министерството на културата е предоставило над 1100 заглавия. Дарител от Турция прави кампания и събира над 500 книги за библиотеката. Томовете са предимно световна класика. Сега половината от книгите в читалището са на турски.

По инициатива на секретаря Мюзеки Ахмед читалището развива и благотворителност. Кампаниите започват в началото на декември и завършват по коледа. Те са под наслов ”Подай ръка”. Хората носят дрехи и лакомства.Раздават ги на социални домове и в квартал “Боровец”.

В момента в читалището работят шест щатни дейци. То се субсидира от държавата. За успехи читалищния секретар Мюзеки Ахмед е награждаван два пъти от Министерството на културата.

Предстои участие в град Зонгулдак в Турция на международен фестивал.Стяга се трупа от 35 души.
Георги Кулов

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.