navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[06 Ноември 2014]

Организират промоция на новата стихосбирка на Ресмие Мюмюн


Виж снимката в максимален размер

На 13-ти ноември от 17.30 часа в читалище "Юмер Лютфи" в Кърджали ще се състои промоция на втората стихосбирка на турски език „Babamın Kızı” (Момичето на татко) на поетесата-журналист Ресмие Мюмюн. Освен това ще се изнесе поетичен рецитал по стихове от книгата. Мероприятието се организира от Литературен клуб „Реджеб Кюпчю“ към читалище „Юмер Лютфи" и Дружеството на учителите по турски език в Южна България.

Поетесата посвещава стихосбирката на баща си, когото загуби миналата година. Книгата излезе от печат през септември и съдържа 40 стихотворения. Освен за бащата има стихове и за майката и други членове на семейството, които вече не са между живите. Включени са и стихотворения на религиозна и любовна тематика. Редактор на стихосбирката е поетът Иса Джебеджи, технически редактор Айше Семерджи, рисунката на корицата е дело на младата художничка Педрие Федаи.

Първото стихотворение на Ресмие Мюмюн „Моите ученици" на турски език е публикувано в детския вестник „Филиз" през 2006 година. Оттогава тя продължава да твори стихове на турски и български език. Нейни стихотворения са публикувани в много вестници, списания и сайтове, включени са в антологии. Голяма част от творчеството й е намерило място на страниците на най-посещавания турски сайт за култура и поезия „Antoloji.Com". Тя е включена и в издадената в Косово Антология на турската поезия в България под заглавие „Стоте поети на столетието".

Поетесата представи България на различни международни поетични фестивали в Турция и България. Първата й стихосбирка на турски език със заглавие „Ak Meleğim” ( Моето бяло ангелче) излезе през 2009 година.

Ресмие Мюмюн е родена през 1976 година в Кърджали. Основното си образование получава в село Костино. Има висше образование по български, турски и английски език от Филиала на Пловдивския университет в Кърджали. През 2005 година завършва магистърска програма по „Туркология" в същото учебно заведение, а през 2011 година и магистърска програма по „Медийна комуникация (Журналистика, Реклама, PR)“ в Пловдивския университет.

Шест години работи като учителка по турски и английски език в ОУ „Иван Вазов" в Костино. След това от 2008 година насам работи като репортер за регионални вестници и сайтове, както и сътрудничи на националния седмичник „Заман“. От началото на 2011 година е репортер на вестник „Кърджали хабер“, който излиза на турски език.

© 2005-2018, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved. Web design