navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[30 Ноември 2014]

Комедията „Бояджията” на кърджалийска сцена


Виж снимката в максимален размер

Комедията „Бояджията” е най-новата постановка на театър „Димитър Димов” със сцена „Кадрие Лятифова” в Кърджали.Спектакълът се реализира със съдействието на Дирекция ”Държавни театри” на Министерството на културата на Турция. Автор на пиесата е Тунджер Джюдженоглу. От 80-те години на миналия век името му се налага като едно от водещите в турската драматургия, автор е на повече от 25 пиеси, сред които "Задънена улица", "Досие","Бояджията", преведени и поставени по сцените на десетки страни-Русия, Молдова,Германия,САЩ. Преди няколко години пиесата „Лавина” бе поставена в Кърджали от режисьора Пламен Панев. Авторът дълги години е член на Драматургическия съвет към Генералната дирекция на Държавните театри на Република Турция, преподавател по драматургия в Истанбул, сътрудничи на специализирани театрални издания. Тунджер Джюдженоглу изрази задоволство, че отново негова пиеса е включена в репертоара на български театър. „Тъй като става въпрос за комедия, спектакълът се радва на невероятен успех по света, за което заслуга има и режисьорът на пиесата „Бояджията” Бурак Караман”, сподели още авторът на пиесата. „За мен беше истинско предизвикателство да работя с български актьори. Където и да отидем, ние творците говорим на общ език и това е езикът на изкуството. Благодарение на него се разбираме бързо”, заяви Бурак Караман и подчерта, че е било удоволствие да работи с театралната трупа на Кърджали. Бурак Караман заяви, че е научил много нови неща от българските си колеги и изрази надежда, че в бъдеще ще имат още съвместни проекти.

Спектакълът „Бояджията” се играе на турски език и е със субтитри на български, тъй като екипът иска посланията да стигнат до повече зрители. Директорът на Кърджалийския театър Димо Димов съобщи, че постановката „Бояджията” е включена в турнето на театъра в областта, на 4 декември спектакълът ще бъде представен в Пловдив, след това и в други региони на страната – Разградско, Силистренско. Димов заяви, че обменът с турските театри ще продължи, защото творците са най- добрите посланици на своите държави. Тунджер Джюдженоглу обясни, че много от неговите заглавия са преведени на български от проф.Хюсеин Мерсим от Анкарския университет, който е родом от Чорбаджийско. Драматургът и режисьорът Бурак Караман коментираха, че годишно турските театри поставят по 5-6 български пиеси.Най-харесвани били„Рейс”,„Сако от велур”и „Римска баня” на Станислав Стратиев, също „Оркестър „Титаник” на Христо Бойчев. В спектакъла „Бояджията” участват Рахим Ферад – Рака, Тезджан Ахмедова – гост, Орхан Тахир, Леман Саледин, Динко Ковачев, Юксел Есен – гост, Якуб Якуб, Айхан Шакир, Русалина Майналовска.

© 2005-2018, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved. Web design