navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[10 Май 2016]

С танца „Пролет” ансамбъл „Кърджали”обра овациите на Пролетния фестивал в Македония


Виж снимката в максимален размер

С танца „Пролет”/Бахар/ ансамбъл за турски песни и танци ”Кърджали” от народно читалище „Юмер Лютфи 1993г.” обра овациите на Двадесет и петия международен пролетен фестивал/Хид Бах Шен Фест/ в Македония. Нашите танцьори представиха румелийски фолклор от българските земи и впечатлиха международното жури.Те се конкурираха с професионални ансамбли от Република Турция и заслужено получиха награда за отлично представяне.

Международният пролетен фестивал Хид Бах Шен Фест се проведе тази година за двадесет и пети път. Домакин е община Валандово,където една десета от населението е с турски етнически произход. По традиция фестивалната програма се изнася на сцена в с.Чалакли.Участват състави от целия Балкански полуостров. Македония е представена от формации на всички етноси.Доскоро фестивалът имаше състезателен характер. От тази година обаче са включени и професионални състави,което рязко вдигна нивото. Състезателния характер отпадна.Това позволи публиката да види забележителният Йеничерски оркестър от Изник или трупата от Чорлу,Република Турция. Фестивалът кандидатства за вписване в списъка на Нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Гост на форумът в предишни издания е бил лично президентът на Република Македония Георге Иванов. Тази година проявата се финансира от министерствата на културата на Македония и Турция.

Фестивалът бе открит от посланика на Република Турция в Скопие Н.Пр. Йомюр Шьолендил и кметът на община Валандово- Николчо Чурлиновски.

Турският дипломат отбеляза, че Р Македония е приятелка страна и, че фестивалът е обединяващ символ на единство на Балканите. От своя страна Николчо Чурлиновски сподели желанието да се съхранят обичаите по Хъдърлез и те да бъдат включени в Нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Ние сме за зачитане на правата на малцинствата и за мир на Балканите,подчерта градоначалника.

На 6 май състави от България, Румъния,Турция, Македония дефилираха в центъра на Валандово.Те представиха свои танци. Валандовци бурно аплодираха изявите на ансамбъл „Кърджали”, който е познат тук от поредица от участия. Домакините бяха впечатлени от безукорния синхрон и от завладяващата хореография на Юксел Есен /Йоги/. Нашите момчета и момичета впечатлиха с изпълненията си и жителите на Струмица,където също се представиха блестящо.

Гала концертът бе на 8 май в Чалакли.Нашите развяха българското знаме и с танца „Бахар”/Пролет/ покориха публиката. Заслужено спечелиха приз за отлично представяне. Той бе връчен на председателя на народно читалище „Юмер Лютфи 1993г.” Сейхан Мехмед и на секретаря Мюзекки Ахмед.

Мюзекки Ахмед бе приет, заедно с други ръководители на състави от кмета на Валандово Николчо Чурлиновски. Мюзекки Ахмед представи накратко ансамбъл „Кърджали”. Кметът сподели, че няма нищо по хубаво за младите хора да бъдат обединени от приятелството, завързващо се на такива форуми. Той покани ансамбъл „Кърджали” да гостува на есенния фестивал във Валандово, посветен на съвременната македонска песен. От него е тръгнала певческата кариера на българската фолкдива Преслава. Фестивалът се заснема и от Планета Пайнер.

Георги Кулов

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.