navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[25 Август 2005]

Кърджали става домакин на Трета Балканска среща на писатели


Виж снимката в максимален размер

Темата на Третата Балканска среща на писателите, която ще се на 4, 5 и 6 октомври в Кърджали, ще бъде “Човекът без граници”. Тя се организира от читалище “Юмер Лютфи”, общините от област Кърджали, Съюзът на българските писатели и с подкрепата на Министерството на културата и туризма и Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси при Министерски съвет, съобщи главният организатор на Балканската среща на писателите Мюмюн Тахир. “Кърджали се утвърди като Европейска столица на толерантността. Сега искаме градът да се превърне в столица на словесността. Чрез словото писателите преобразуват разединението в хармония и градят духовните мостове между народите. Гласът на писателя е значим, винаги писателите са говорили на човешки език. Този език сега ни е крайно необходим. Писателите винаги зоват за мир и човечност”, допълни той.
В повечето случаи младите хора знаят малко за историята, културата и душевността на балканските народи. Често информацията, която получават, е негативна и силно емоционално пренатоварена. Това затвърждава негативните стереотипи и предразсъдъци спрямо съседите, подчерта Тахир. Младите хора знаели повече за Хемингуей, Маркес, Фокнър, Селинджър, Видал, Балзак, Гьоте, Шекспир и др., но не знаели нищо или почти нищо за Кавафис, Казандзакис, Рицос, Елитас, Яшар Кемал, Азис Несин, Фикрет Окям, Слободан Ракитич, Чедомир Вукичевич, Дубак, Сореску, Радичков, Хайтов, К.Георгиев, Дончев, Андрич, Кърлежа, Кадаре, Сарайлич и много други балкански писатели.
“Самата литература изисква хармонично съжителство между хората, независимо къде живеят. Крайно наложително е да познаваме по-добре литературата, изкуството, географията и културно-историческото наследство на балканските народи, да организираме писателски срещи, да обменяме опит, да устройваме обсъждания на книги, филми, театрални спектакли, т.е. взаимно да се опознаваме”, убеден е Мюмюн Тахир.
По време на предишните срещи на писателите се роди идеята за постигане на нова балканска етика, основана на ценности, които да осигурят разбирателството и добросъседството между народите ни, както и да допринесат за стабилността на нашия регион. Тази нова балканска етика може да прегради пътя на разделението, ненавистта и егоизма.Тогава писателите призоваха всички културни, политически, религиозни и военни кръгове да подходят към решаването на сегашните проблеми със силата на толерантността и междукултурното общуване, каза Тахир.
От името на Съюза на българските писатели ще бъдат отправени официални покани до Исмаил Кадаре от Албания, който живее във Франция, Ристо Василевси, Сърба Игнатович и Милорад Павич от Сърбия и Черна гора, Бранко Цветкоски от Македония, Костас Валетас от Гърция, Думитри Йон от Румъния, Атаол Берахамоглу, Йоздемир Индже, Мустафа Хатиплер от Турция. Много от тях участваха в Международната писателска среща в София през май и потвърдиха участието си на Балканската среща в Кърджали. Желание да посетят Кърджали изявиха испанският писател Мануел Муньос Идалго и италианският писател Марко Бадзати. В Кърджали ще бъде представена книгата на български език на турския поет Мустафа Хатиплер “Бялото на съня”, която е №1 от библиотека “Орфеева лира”.
Преди да дойдат в Кърджали, те ще участват в Международния празник на поезията в Пазарджик, където ще бъде отбелязана 150-годишнината от рождението на Константин Величков. Тук ще бъдат приети новите членове на Съюза на българските писатели, каза още Мюмюн Тахир.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.