navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[12 Март 2006]

При подчертан интерес премина отчетното събрание на читалище “Юмер Лютфи”- гр. Кърджали


Виж снимката в максимален размер

При подчертан интерес премина отчетното събрание на читалище “Юмер Лютфи” в края на миналата седмица. В препълнената зала на духовното средище присъстваха предимно млади хора, които взеха активно участие в обсъждането на поставените в доклада на настоятелството проблеми.
Решенията, които прие събранието са свързани с развитието на културата на етническите общности в рамките на българската национална култура в контекста на европейската интеграция.
В доклада на настоятелството се подчерта, че интересът към Балканския фолклорен фестивал, който читалището провежда в Кърджали е голям. Отбеляза се, че с разширяването на Европейския съюз ще има процес на съзнателно връщане към традициите. Това което интересува Европейската общност е именно спецификата в битово- фолклорната култура. Затова и поради интереса от Италия, Полша, Чехия към Балканския фолклорен фестивал, се прие решение тази година той да прерасне в Международен фолклорен фестивал с участието на колективи и групи не само от страните от Балканите, но и от Европа. В рамките на фестивала ще се проведе и Симпозиум за настоящето и бъдещото на фолклора на балканските народи с участието на изтъкнати специалисти в областта на фолклора.
Към читалището ще се учреди и литературен кръжок. Желание за това изразиха младите членове на читалище “Юмер Лютфи”. Кръжока ще води поетът и есеистът Иванко Маринов. Да се проведе и поредната среща на писателите от Балканите. Това е следващото решение на отчетното събрание. Освен писатели от Балакните, участие ще вземат и Марко Бадзато от Италия, Исмаил Кадаре, който живее във Франция и големият руски поет Евгений Евтушенко.
Прие се бюджета и план-програмата на културната организация за настоящата година.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.