navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[21 Май 2006]

Читалище “Юмер Лютфи” бе посочено за модел на интеграционно поведение


Виж снимката в максимален размер

Семинар на тема “Културната интеграция – реалности и перспективи” се проведе в Пещера, организиран от Министерството на културата, Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси и читалище “Развитие” в Пещера. В основата на организацията във форума беше експертът в Министерството на културата Мюмюн Тахир.
Семинарът беше открит от заместник министъра на културата Надежда Захариева. В рамките на семинара имаше изпълнения на етнотанцови формации към читалище “Развитие” в Пещера. В обсъжданията активно участваха представители на читалище “Юмер Лютфи” в Кърджали, сред които се открои Леман Али, която е специалист в регионално експертно- консултативен и информационен център “Читалища”. В програмата беше включено и представянето на нашето читалище за историята и дейността, от създаването си до ден днешен. В нашия доклад бе включен приноса на духовното ни средище за културната интеграция на малцинствата, защото в нашето читалище се развива културата на различни етноси, които съвместно с други състави представихме букет от националната ни култура, каза Леман Али. Участниците в семинара дадоха висока оценка на нашето читалище “Юмер Лютфи” за развитието, приноса и популяризирането на българската култура. Освен нашето представяне, в програмата бе включено и представянето на дейностите на ромски читалища от градовете Гоце Делчев и Кюстендил. Всички участници посетихме клуба на културата на армъните и положихме венци пред паметната плоча на Осман Паша, който е имал принос за опазването на мира в Пещера. ДКТ “Димитър Димов” представи “Чудо” на Иван Радоев.
Културната интеграция е процес на взаимодействие и взаимно проникване на етнокултурите в нашата страна и националната култура. У нас културната интеграция е насочена не само към една или друга част от населението, а обхваща цялата нация. Културата на етническите общности е неделима част от българската национална култура.
Процесът на културната интеграция довежда до взаимно опознаване, възприемане и обогатяване на хората, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност, до изграждане на културна и духовна среда, в която всеки присъства със своята идентичност. Това бяха някои от изводите, до които стигнаха участниците във форума.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.