navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[07 Октомври 2005]

Кърджали отново е балканска столица на словестното изкуство


Виж снимката в максимален размер

Третата среща на писателите от Балканите тази години се проведе под наслов “Човек без граници”. Културната проява, която се организира от читалище “Юмер Лютфи”, Съюза на българските писатели, общините Кърджали и Момчилград, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси се състоя от 4 до 7 октомври 2005 г. в град Кърджали. Гостоприемният град отново събра творците на перото, за да обменят мнения и потърсят отговор на проблеми, свързани с една актуалните теми на континента – Балканите и Европа.
Участие взеха известни писатели от България - Иван Есенски, Димитър Милов, Воймир Асенов, Павел Славянски, Мюмюн Тахир и други, Македония - Бранко Цветковски, Албания - Сокай Некас, Сърбия - Сърба Игнатович и Ристо Василевски, Турция - Мехмед Сербез, Керим Сакъзлъ, Мустафа Хатиплер и Италия- Марко Бадзато.
Третата балканска среща започна на 05.10.05г. от 10.00 часа в Регионалния исторически музей в Кърджали. Събитието беше уважено от заместник-министъра на културата Надежда Захариева, заместник областния управител Бойка Арабаджиева, кмета на община Кърджали инженер Хасан Азис, председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев, главният експерта към Министерството на културата Мюмюн Тахир.
Срещата беше открита от Мюмюн Тахир, който предостави думата на кмета на община Кърджали Хасан Азис. ”Горд съм, че именно Кърджали е домакин на тази среща, която се превръща в значимо културно събитие не само за нашия град, но и за нашата страна, защото са събрани хората, които пресъздават историята и традицията на балканските народи, чиято душевност остава неразкрита, загадъчна, неповторима и необяснима”, каза в приветственото си слово градоначалникът.”Министерство на културата ще се постарае на българската книга да се обърне повече внимание. Балканската душа е част от европейската душа. – подчерта в словото си зам.-министърът на културата Надежда Захариева. С любов всички балкански народи трябва да влезем в общия европейски дом, а най- сигурният начин това да се случи е чрез книгата. Каквото зависи лично от мен в областта на културата ще бъде направено”, завърши тя. Прочетено беше приветствие от президента на Република България Георги Първанов. “ Започнал преди две години като Балканска среща на писателите, Есенната академия се утвърждава като авторитетен международен форум, в който чрез силата на художественото слово се подпомага и ускорява процесът на етнокултурната интеграция на Балканите и Европа. Кърджали отдавна се е доказал като град – модел на добри взаимоотношения между различните етноси. Не е случайно, че тук се провежда и традиционният Балкански фестивал за фолклорни танци и песни”, се казва в приветствието на президента.
От 15.00 часа в читалище “Юмер Лютфи” бе представена последната книга на известният турски поет Мустафа Хатиплер “Бялото на съня”- превод на български език. Сред публиката бяха както по- възрастни кърджалийци така и млади хора. Присъстваха и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, Воймир Асенов, зам.- министърът на културата Надежда Михайлова и други.
От 17.00 часа същия ден литературното четене продължи в Регионална библиотека Кърджали с представяне на книгите на Сърба Игнатович “Нова Атлантида” и сънародникът му Ристо Василевски. Те прочетоха свои стихове както и млади самодейци от читалище “Юмер Лютфи”, които ги рецитираха в превод на български език. Срещата беше закрита от родопчани- Хубен Хубенов от Хасково, Иванко Маринов от Кърджали и Емел Балъкчи от Смолян.
Следващия ден на 06.10.05г. от 10.00 часа балканските писатели се срещнаха с населението на село Стремци. Тамошното читалище “Огнище” беше подготвило изненада за гостите. Фолклорната група към ч-то представиха народни танци, а малчуганите от детската градина рецитираха стихчета за родината. Учителят Гюндюз Халил прочете есе за село Стремци написано от момиче от училището. От името на жителите на селото кметът Кямил Хасан поздрави писателите , затова че родопското селце е станало място за среща с такъв букет от писатели от балканските страни. Пред препълнената зала на Читалището свои стихове прочетоха Бранко Цветковски, Керим Сакъзлъ, Марко Бадзато, Нехас Сопай и Мехмед Сербез. След срещата балканските писатели бяха изненадани от домакините с почерпка от традиционни местни кулинарни чудесии като къпана баница, баклава, айран и други.
След разходка из културно- историческата местност “Перперикон” програмата продължи в град Момчилград. Там гостите бяха сърдечно посрещнати от кмета на общината г-н Ердинч Хайрулла. “Много се радваме на вашето присъствие тук, очаквах ме ви с интерес и вярваме, че и на вас ще ви хареса Момчилград”. И тук срещата премина с голям интерес от страна на населението. С голямата награда на балканската среща “Орфейова Лира” на академията за европейска култура със седалище София е удостоена македонския поет Бранко Цветковски. Наградата бе връчена от председателя на съюза на българските писатели Николай Петев и ръководещия “Орфеева лира”- съучредителя, писателя, сега главен експерт в Министерството на културата Мюмюн Тахир. Бранко Цветковски е един от основателите на Третата балканска среща на писатели в гр. Кърджали. Носител е на десетки литературни награди, сред които е и международната награда “Христо Ботев” от 2001г. Наградата му е връчена за особени заслуги в утвърждаването на приятелството между балканските народи.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.