navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 

[16 Май 2007]

Слово на Мюмюн Тахир, председател на читалище “Юмер Лютфи” – Кърджали, по случай 15-годишния юбилей на Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали”


Виж снимката в максимален размер

Уважаеми госпожи и господа,
Драги гости,
Скъпи членове на Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали”,

С търпение и упоритост рано или късно един ансамбъл се сдобива и със собствен юбилей. Тази година Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали” навърши цели петнадесет години. Според стара наша традиция 15 години е най-красивата възраст. И затова пролетта е поставила своя отпечатък върху нашите песни и танци.
Известният наш поет и певец Осман Азис в една своя песен пее:
Oy Kircali guzel shehir,
Onbesh yashinda guzel kiz gibi parlayan shehir
Тази възраст е символ на младостта, оптимизма, красотата и свободата. Тя дава воля на душата да изброди снежните върхове на Родопите, да лети из безоблачните небеса, да чертае хоризонтите на изпълнен с надежди и очарования живот. И в крайна сметка петнадесет години са несекващ път към знанието и светлината.
Песните на ансамбъла са населени с близките на сърцата ни родопчани, от всеки текст блика обич и съчувствие към съдбата им – обич синовна и приятелска, обич, която стопля, пречиства и вдъхновява. Те са свързани с човешките взаимоотношения, любовта, природата, добротата, хляба, труда и красотата…Тези песни ни дават възможност да се докосваме и да съхраним моралните дадености, завещани от нашите предшественици.
В дейността си винаги сме търсили диалога, обединението и единението в различните прояви на културния живот. Те се превръщат в празник от багри, песни, кръшни хора и танци, в които се оглежда нашият многообразен живот. Преди петнадесет години, когато създадохме ансамбъла, си поставихме две големи цели:
- съхраняване на нашата етнокултурна идентичност и развитие и популяризиране на нашата култура;
- активно участие в националния културен живот;
И наистина концертните изяви на ансамбъла от неговото създаване до сега се превърнаха не просто в обикновени културни прояви, а в протегната ръка към всички и сърдечно желание за взаимност, близост, толерантност и добронамереност. Музиката и танцът разчупват понятията за граници, най-лесно преодоляват всякакви бариери между хората. По време на изпълненията на момичетата и момчетата от ансамбъл “Кърджали” ние се наслаждаваме на мелодиите, ритмите и багрите, усещаме силата и въздействието на живото песенно и танцово изкуство. С таланта и всеотдайни си труд певците и танцьорите допринасят за съхраняване и развиване на песенното и музикалното ни наследство, утвърждаване традицията и неизчерпаемата жизненост на хората от нашия край.
В това осиротяло време на духовни ценности ние подаваме ръка на всички, които съхраняват и култивират танцовото, песенното и музикалното богатство.
Пожелавам на всички много здраве, лични успехи и творческо дълголетие.

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.