navigation button section НАЧАЛО navigation button sectionnavigation button section ИСТОРИЯ navigation button sectionnavigation button section ДЕЙНОСТ navigation button sectionnavigation button section НАСТОЯТЕЛСТВО navigation button sectionnavigation button section ОБИЧАИ navigation button sectionnavigation button section ЧИТАЛИЩА navigation button sectionnavigation button section ФОТОАЛБУМ navigation button sectionnavigation button section КНИГА ЗА ГОСТИ navigation button section    
 
КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЧИТАЛИЩЕ “ЮМЕР ЛЮТФИ”

   Читалище “Юмер Лютфи” град Кърджали е създадено през 1940 година.Тогавашното му име е било ЙЪЛДЪЗ.
През 1946 година общото събрание е взело решение то да бъде кръстено на името на съгражданина Юмер Лютфи , който е загинал в боевете при река Драва през втората световна война .
   През 1960 година е закрит от тоталитарния режим. През 1993 година читалището е възстановено. С възстановяването му на нов живот бяха извикани песните и танците в които се възпяват красотите на Родопите, Делиормана , на Пирин планина, на буйната Арда,на тихия бял Дунав.Достояние на тази земя на която живеем.С тоталитарен замах не може да се заличи онова, което е създадено през годините с труда на много поколения.
   От създаването си до сега към читалището са създадени следните самодейни състави. Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали”, ВИГ “Йълдъз кардешлер”,ВИГ “Фолк-94”, ФИГ “Невил”, ВИГ “Шафак”,формация “Генч Румели и Балетна формация “Сюрприз”, Детски ансамбъл “Кадрие Лятифова”. Ансамбъл “Кърджали” е един от най - добрите ансамбъли в България. Участвувал е в над 20 международни фестивали в Гърция, Румъния и Македония. Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали” се състои от 45 самодейци /певци,танцьори и оркестър за народна музика/. В репертоара на ансамбъла са включени народни песни и танци от Кърджалийски регион. Много от самодейците към читалището са реализирани като професионални певци и актьори в новосъздадения Държавен музикално- драматичен театър ” Кадрие Лятифова” гр. Кърджали. Чрез интернет сайта на читалището се популяризира дейността му. Читалище “Юмер Лютфи” е главен организатор на традиционен Балкански фестивал на турския фолклор, който се провежда в гр.Кърджали през 2 години. Така също сме организатори съвместно със съюза на Българските писатели Балканска среща на писатели. Редовно се организират концерти по-случай религиозните и национални празници. Съвместно с български ансамбли изнасяме концерти по време на мюсюлмански и християнски празници. Културната ни институция е член на Международната федерация на турския фолклор с център гр. Ялова Репуублика Турция. Към читалището са създадени клуб на културните дейци, където членуват над 50 поети, писатели и др. Периодично се организират представяне и обсъждане на новоизлезли книги. Също така е създаден и клуб на жената, като целта им е да помогнат на жени , които имат проблеми от различен характер. През 2002 година е създаден и клуб на младата интелигенция. Целта на клуба е да съдейства за професионалната реализация на младежите преди всичко от средите на малцинствата. Много от тях след завършване на своето образование се оказват извън борда на трудовата реализация. Към читалището има библиотека с книжен фонд над 6000 тома, половината от които са на турски език. Над 300 са редовните читатели на библиотеката.

 

© 2005-2020, Народно читалище "Юмер Лютфи 1993" - гр. Кърджали All Right Reserved.